Zwevende vloer leggen

Wat is een zwevende vloer leggen?

Een zwevende vloerinstallatie is een type vloer waarbij de afzonderlijke planken van de vloer niet op de ondervloer worden genageld of gelijmd, maar er bovenop “zweven”. Dit type vloer is steeds populairder geworden omdat het verschillende voordelen biedt ten opzichte van traditioneel hardhout en andere soorten geïnstalleerde vloeren, zoals een eenvoudigere installatie en meer flexibiliteit wat betreft de plaats en de manier waarop de vloer kan worden gebruikt.

In wezen bestaan alle zwevende vloeren uit twee hoofdcomponenten: de planken zelf, die meestal gemaakt zijn van hout, laminaat of vinyl, en de ondervloer, die meestal van schuim of kurk is en de vloer dempt en helpt bij de geluidsisolatie. De vloerplanken worden in volgorde gelegd, gedeeltelijk overlappend en met een kleine tussenruimte – deze tussenruimte biedt ruimte voor bewegingen in de onderliggende vloer. De randen van elke plank passen in voorgestanste groeven op aangrenzende planken, zodat ze bij het belopen als een eenheid bij elkaar blijven.

Bij het leggen wordt eerst een laag ondervloer gelegd en vervolgens elke rij planken. Elke plank wordt vervolgens op zijn plaats geklemd met een hamer of een stootblok, zodat ze goed op elkaar aansluiten. Als alle planken gelijkmatig over het hele oppervlak zijn gelegd, kunnen eventuele tussenruimtes worden opgevuld met flexibele kit om uw zwevende vloer nog gladder te maken. Het is belangrijk op te merken dat u bij het leggen van zwevende vloeren moet zorgen voor voldoende ruimte tussen uw muren en meubels, omdat sommige materialen sterk kunnen uitzetten bij blootstelling aan vocht of extreme temperaturen.

Bij een juiste installatie bieden zwevende vloeren veel voordelen, zoals een betere geluidsisolatie, een grotere duurzaamheid ten opzichte van traditionele hardhouten vloeren, eenvoudig onderhoud dankzij hun vochtwerende eigenschappen, en extra gemak omdat er geen spijkers of lijm nodig is voor de installatie. Door hun minimale profiel, waarvoor geen spijkers of lijm nodig zijn, zijn deze vloeren ook zeer geschikt voor ruimtes waar hoogtebeperkingen een probleem kunnen zijn, zoals kelders of zolders.

Kan je parket zwevend leggen?

Ja, het is mogelijk om zwevend parket te leggen. Het proces is in wezen hetzelfde als bij elk ander type zwevend parket. Eerst moet u een laag ondervloer leggen voordat u de panelen in het gewenste patroon legt, met een kleine ruimte tussen elk paneel voor uitzetting. Bij het gebruik van parketpanelen is het belangrijk dat ze allemaal in een perfect rechte lijn worden gesneden, zodat ze samen een glad en gelijkmatig oppervlak vormen. Bij de installatie van zwevende parketvloeren kunt u ook kiezen voor het gebruik van lijm tussen elk paneel om extra zekerheid en stabiliteit te bieden, maar dit kan de flexibiliteit van de vloer verminderen als u dit te royaal doet.

Zodra alle panelen zijn gelegd, moeten ze bij de naden stevig aan elkaar worden geklemd met een hamer of stootblok en moeten eventuele tussenruimtes worden opgevuld met flexibele kit. Zo wordt uw vloer beschermd tegen vochtschade en ziet hij er beter afgewerkt uit. Zwevende parketvloeren zijn zeer duurzaam in vergelijking met traditionele hardhouten vloeren en vereisen minimaal onderhoud dankzij hun vochtwerende eigenschappen, waardoor ze een uitstekende keuze zijn voor druk belopen ruimtes zoals gangen of keukens.

Bovendien bieden zwevende parketvloeren een betere geluidsisolatie dankzij het uniforme ontwerp en het ontbreken van spijkers of lijm bij de installatie; dit maakt ze ideaal voor appartementen of andere gebouwen met meerdere verdiepingen waar geluidsisolatie een probleem kan zijn. Ten slotte zijn dit soort vloeren ongelooflijk handig omdat er geen spijkers of lijm nodig zijn voor de installatie, wat minder rommel en snellere installatietijden betekent.

Kun je ook Click PVC zwevend leggen?

Ja, het is ook mogelijk om een zwevende Click PVC-vloer te leggen. Bij het leggen van dit type vloer moet hetzelfde proces worden gevolgd als bij andere zwevende vloeren: eerst een laag ondervloer leggen en daarna de afzonderlijke panelen achter elkaar met een kleine tussenruimte voor uitzetting. Na het leggen klemt u elk paneel bij de naden stevig samen met een hamer of stootblok en vult u eventuele kieren op met flexibele kit.

In vergelijking met traditionele hardhouten vloeren zijn Click PVC vloeren duurzamer en vochtbestendig, waardoor ze een uitstekende keuze zijn voor ruimtes waar veel gemorst wordt of waar vochtigheid heerst, zoals badkamers of keukens. Bovendien zijn dit soort vloeren verkrijgbaar in verschillende designs en texturen dankzij hun reliëfoppervlak dat het uiterlijk van houtnerven en andere natuurlijke materialen kan nabootsen. Dit maakt ze een uitstekende keuze voor wie op zoek is naar een moderne en toch tijdloze look in zijn leefruimte.

Bovendien bieden zwevende PVC Click-vloeren een betere geluidsisolatie dan hardhouten planken, omdat ze gelijkmatiger zijn en geen spijkers of lijm nodig hebben bij de installatie; dit maakt ze geschikt voor appartementen of andere gebouwen met meerdere verdiepingen waar een minimale geluidsoverdracht belangrijk kan zijn. Bovendien vereisen dit soort vloeren minimaal onderhoud dankzij hun waterbestendige eigenschappen; ze kunnen gemakkelijk worden gestofzuigd en schoongeveegd zonder het oppervlak te beschadigen. Ten slotte zijn deze vloeren ongelooflijk handig omdat er geen spijkers of lijm nodig zijn voor de installatie; ze klikken gewoon op hun plaats, wat betekent dat ze sneller en met minder rommel kunnen worden geïnstalleerd.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *